×
اقتصادی
شناسه خبر : 227056
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 18:11
نان کنجدی با طعم بی‌قانونی | چگونه «آرد یارانه‌ای» در سفره مردم آب می‌شود؟

نورنیوز بررسی می کند؛

نان کنجدی با طعم بی‌قانونی | چگونه «آرد یارانه‌ای» در سفره مردم آب می‌شود؟

افزایش قیمت نان در نانوایی‌های آزادپز، بدون ضابطه و با بهانه‌هایی مانند افزودن کنجد یا تغییر اندازه چانه، موجب نگرانی گسترده مردم شده است. نبود نظارت مؤثر و چندگانگی مدیریتی، فضای بی‌ثباتی را تشدید کرده و نیاز به اصلاح فوری را دوچندان کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در شرایطی که نان اصلی‌ترین ماده غذایی خانوارهای ایرانی به‌ویژه دهک‌های پایین‌تر است، قیمت‌گذاری و نظارت بر این کالای استراتژیک به بحرانی خاموش تبدیل شده که هر روز ابعاد تازه‌تری پیدا می‌کند. نانوایانی که آرد یارانه‌ای دریافت می‌کنند، با ترفندهایی مانند افزودن مقدار ناچیزی کنجد یا تغییر شکل نان، آن را ۲ تا ۴ برابر قیمت مصوب عرضه می‌کنند.

به گفته نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، «وقتی نان کنجدی به قیمت ۲۰ هزار تومان فروخته می‌شود، این پرسش جدی است که یک گرم کنجد دقیقاً چقدر هزینه دارد که نان را چهار برابر گران‌تر می‌کند؟»

ساز ناکوک قیمت‌گذاری در غیاب متولی واحد

یکی از مهم‌ترین دلایل نابسامانی در قیمت نان، نبود یک نهاد مشخص برای نظارت و تصمیم‌گیری است. مسئولیت قیمت‌گذاری آرد و نان بین وزارت جهاد، استانداری‌ها، اتحادیه‌ها و اتاق اصناف دست‌به‌دست می‌شود. این چندپارگی مدیریتی عملاً مسیر فرار از پاسخگویی را هموار کرده و نانوایان بدون واهمه از مجازات، قیمت‌ها را به دلخواه خود تغییر می‌دهند.

حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران می‌گوید: «چندوجهی بودن موضوع نان، نه‌تنها کمک نکرده بلکه حل مسئله را دشوارتر کرده است. اگر اتحادیه‌ها مسئول اصلی باشند، باید پاسخگو هم باشند، اما عملاً چنین اتفاقی نمی‌افتد.»

یارانه آرد؛ ریخت‌وپاش یا حمایت؟

بیشترین سهم یارانه کشور به آرد و نان اختصاص یافته؛ رقمی در حدود ۲۵۰ همت در سال. اما این حجم از یارانه تا چه حد به هدف اصابت می‌کند؟ کارشناسان معتقدند که با وضعیت فعلی، بخش زیادی از این یارانه هدر می‌رود. اختلاف فاحش بین قیمت آرد دولتی و آزاد، سودی سرشار برای رانت‌جویان به‌همراه دارد.

عطاءالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران می‌گوید: «تا زمانی‌که این فاصله قیمت وجود دارد، هیچ نظارتی نمی‌تواند مانع فساد شود. تنها راه، آزادسازی قیمت‌ها و پرداخت یارانه مستقیم به مردم است.»

نان‌فروشی با رمز «۴ بار کارت بکش»

در برخی نانوایی‌ها، مردم مجبورند برای خرید یک نان کنجدی چهار بار کارت بکشند؛ چون دستگاه کارت‌خوان نانوا برای تقسیم قیمت نان تنظیم شده است. این رفتار نه‌تنها غیرقانونی است؛ بلکه نشانه‌ای آشکار از فروپاشی سازوکار نظارت در بدنه دولت است.

گزارش‌های میدانی حاکی از آن است که نانوایان، به بهانه‌های مختلفی همچون افزایش هزینه‌های کارگری، انرژی و حمل‌ونقل، از تمکین به قیمت‌های مصوب امتناع می‌ورزند. در حالی‌که قیمت گندم یارانه‌ای ثابت مانده، نان با کیفیت متوسط و حجم کم به قیمت نان ویژه فروخته می‌شود.

گزارش کنجدی‌ها را به کجا بدهیم؟

تعزیرات حکومتی که باید بازوی اجرایی برخورد با متخلفان باشد، در بهترین حالت از مردم می‌خواهد «تخلفات را گزارش دهند»؛ گویی چشم خود را بر واقعیت بسته است. این در حالی‌ است که بسیاری از تخلفات آشکار هستند و نیازی به گزارش مردمی ندارند.

در همین بستر است که صداهایی از میان اصناف نیز به گوش می‌رسد. آن‌ها خواستار بازنگری اساسی در روند تصمیم‌گیری درباره قیمت‌گذاری هستند. همچنین تأکید دارند که حضور مستمر سازمان حمایت از مصرف‌کننده در جلسات شورای آرد و نان استان‌ها می‌تواند از بروز هرج‌ومرج بیشتر جلوگیری کند.

راه‌حل چیست؟ پایان یارانه پنهان، آغاز یارانه عادلانه

با افزایش بی‌قاعده قیمت نان در سکوت مسئولان، خواسته مشترک کارشناسان به یک جمع‌بندی مشخص می‌رسد: یارانه پنهان باید به یارانه مستقیم تبدیل شود. اگر یارانه مستقیماً به مردم داده شود، نه‌تنها مصرف نان هدفمند و بهینه می‌شود، بلکه جلوی فساد گسترده در چرخه تولید تا توزیع نیز گرفته خواهد شد.

تا زمانی که نان کنجدی به قیمت طلای سفید فروخته می‌شود و کسی پاسخگو نیست، نه نانوا مقصر اصلی است، نه مصرف‌کننده در امان. این «طلای نانوایی‌ها» تنها نشانه‌ای از فروپاشی عدالت در سفره مردم است.


نظرات

آخرین اخبار
اژه ای: آغوش وطن به روی میهن‌دوستان باز است
طوفان هم تمرین ملی‌پوشان فوتبال را تعطیل نکرد
چهار نفر از اعضای گروهک‌های تجزیه‌طلب دستگیر شدند
خسارت چند میلیارد دلاری به پایگاه‌های آمریکا
ایران مسیر جدید برای صادرات نفت تعیین کرد
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد